|
www.cegielnia.fora.pl Cegielnia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zuzannax
ceglany leniuch
Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 230
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 8:35, 10 Lut 2010 Temat postu: przepis na paczki |
|
|
Przepis na pączki wg , którego ostatnio smażyłam:
50dkg mąki
10dkg tłuszczu /masło, margaryna/
5 żółtek
5 kg drożdży
1 szklanka mleka
10dkg cukru
cukier waniliowy
sól do smaku
marmolada, powidła /nadzienie/
około 75 dkg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Wyrośnięte ciasto drożdżowe grubo rozwałkować , wyrabiać pączki
smacznego.........
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tessa
ceglana gaduła
Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 1182
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 77 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Olecko Płeć:
|
Wysłany: Śro 16:34, 10 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
zuzannax chyba trochę przesadziła,
Gdy 5 kg drożdży do ciasta wsadziła .
Teraz pewnie po wielkiej górze się wspina,
Może potrzebna jej długa lina,
By na wierzchołek ścignąć
I małe owalki w rączkach mignąć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zjawa
Administrator
Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 1003
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 62 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Śro 17:06, 10 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
HAAAAAAAAA , , nie darmo zuzannax ma "ceglany leniuch" w nagłówku. Oczywiście to żart .
Myślę że to tylko przeoczenie , domyślam się że chodzi o '5 dkg" drożdży.
Oczywiście jutro mam zamiar chrust usmażyć.
Jeśli ktoś chętny na przepis bardzo proszę :
2,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
łyżka masła
łyżka spirytusu,lub octu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
około szklanki kwaśnej śmietany
szczypta soli
około 1kg smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Proszek do pieczenia wymieszany ze śmietana, wszystkie składniki razem posiekane posiekane. wyrobić ciasto , następnie ciasto ubijam wałkiem ,
składając w kopertę, aż do momentu kiedy ciasto będzie lśniące.
Rozwałkować ciasto na około 0,5 cm,
następnie radełkiem pociąć na szer około 2,5 - 3cm dł okolo 15 cm /tak na oko / to robię ,
w środku po długości przeciąć otwór , przewinąć faworka .
Wrzucać na gorący tłuszcz .
Faworki przed smażeniem nie powinny przesuszyć się.
Przepis na pączki podobny do w/ napisanego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|