|
www.cegielnia.fora.pl Cegielnia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Oxana
romantyczka
Dołączył: 08 Lut 2008
Posty: 1256
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 188 razy Ostrzeżeń: 0/5
Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:26, 11 Mar 2008 Temat postu: SĘKACZ BEZ SĘKÓW |
|
|
SĘKACZ BEZ SĘKÓW
Zamiast tradycyjnego sękacza, polecam równie smaczne ciasto sękaczowe przygotowane w tortownicy.
Składniki :
● 25 dag masła
● szklanka (22 dag) cukru
● 3/4 szklanki (15 dag) mąki krupczatki
● 1/2 szklanki (11 dag) mąki ziemniaczanej
● 6 jajek
● 5 dag zmielonych migdałów
● łyżka rumu
● 1/2 laski wanilii
● tłuszcz do formy
Przygotowanie :
■ Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo po jednym żółtku, wlać rum, wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki.
■ Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
■ Tortownicę natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec 5 minut w temperaturze 200°C.
■ Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne dwie łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. (Ważne, aby powstało jak najwięcej cienkich warstw).
( pieczenie trwa około 50 minut)
■ Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z tortownicy i obficie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!. Może takie ciasto pojawi się na Waszych wielkanocnych stołach ?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Oxana dnia Wto 14:31, 11 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|