|
www.cegielnia.fora.pl Cegielnia
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
***
Gość
|
Wysłany: Pon 0:49, 05 Maj 2008 Temat postu: szyneczaka |
|
|
Z 5 ciu szklanek wody przygotowjemy zalewę z dodatkiem 2 pełnych łyżek
soli kuchennej i około 30 gr soli peklowej jest do kupienia prawie
wszędzie w opakowaniach po 50 gr...czyli troszkę więcej niz pól porcji...dodajesz
pełną łyżkę ziaren pieprzu..Kupujesz pierś z indyka około 1.5
kg...myjesz i władasz do zimnej już zalewy. Zostawimy to mięsko na conajmniej 24
godz...a lepiej jak na 48 godz. w międzyczasie kilkakrotnie przewaracamy.. Po
tym czasie wyciągamy z zalewy dobrze osuszamy i chowamy na conajmniej 2
godziny do lodówki. po tym czasie zwijamy dosyc ciasno i sznurujemy..Do
płaskiego talerz wsypujemy 2 łyżki grubo mielonego pieprzu i 2łyżki roztartej
gorczycy mieszamy i panierujemy tym szyneczkę..Rozgrzewamy piekarnik do
temp.230 stopni i kładziemy szyneczkę na ruszcie..ważne!!!ale jak najniżej by
tem była wysoka ...Po 20 min.obracasz ją na drugą stronę.Po około pół
godziny zmniejszasz tem w piekarniku do 100 st. i tak ją zostawiasz..na około
2 godz. Po tym czasie gasisz piekarnik całkiem zostawiając szyneczkę w
nim do całkowitego wystudzenia. Czyli najlepiej robic ją wieczorem i zotawic
do rana ..Rano wyciągasz zdejmujesz sznureczki i ....od kiedy po raz perwszy
ją zrobiłam moja rodzina innej już nie chce...Zatem nie len się i
spróbuj bo naprawdę WARTO.Pozdrawiam i życzę smacznego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|