Forum www.cegielnia.fora.pl Strona Główna www.cegielnia.fora.pl
Cegielnia
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zdrowo i smacznie :)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cegielnia.fora.pl Strona Główna -> Gary nie przypalone
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefriti
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 10:07, 02 Wrz 2012    Temat postu: Zdrowo i smacznie :)

Pasta z bakłażanów - coś dla tych, którzy nie lubią bakłażanów

* 1 duży bakłażan lub 2 małe
* sól i pieprz
* 1/4 szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
* 2 ząbki czosnku
* cytryna
* kapary (niekoniecznie)
* pełnoziarnisty makaron typu tagliatelle
* parmezan


Bakłażany dokładnie myjemy, nakłuwamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na blasze do miękkości w temperaturze 180 stopni. W zależności od wielkości warzywa trwa to od 30 do 50 minut. Upieczonego bakłażana kroimy na pół. Jeśli pestki okażą się duże i twarde, usuwamy je. Małe i delikatne można zostawić. Oddzielamy miąższ od skórki. Skórkę wyrzucamy, a miąższ przekładamy do miski. Całość przez moment miksujemy blenderem. Dodajemy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, oliwę, pieprz i sól do smaku i wszystko jeszcze raz rozdrabniamy.
Sos łączymy z makaronem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy kilkoma kaparami.

Smacznego Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefriti
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:32, 04 Wrz 2012    Temat postu:

Muffiny śniadaniowe na lepszą przemianę materii

* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (jeśli zastąpimy ją mąką żytnią lub orkiszową, babeczki wyjdą równie pyszne)
* 5 łyżek miodu lub 1/2 szklanki brązowego cukru (jeśli jesteśmy na diecie, ciasto można posłodzić 15 drażetkami rozkruszonego słodzika)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1/2 aromatu śmietankowego (łagodzi ostry smak mąki razowej)
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek (zwykłej, nie extra vergine)
* 3/4 szklanki maślanki (warto poczytać etykiety i poszukać maślanki o jak najmniejszej zawartości tłuszczu i węglowodanów)
* około 1 szklanki pokrojonych truskawek (można je zastąpić mrożonymi malinami, jagodami czy porzeczkami)


Do miski wsypujemy najpierw wszystkie suche składniki. Mąki oczywiście nie przesiewamy, bo to, co w niej najlepsze, czyli otręby, zostałoby nam na sitku. Dodajemy składniki mokre i wszystko niedbale łączymy. Na koniec wrzucamy owoce i bardzo delikatnie, by jak najmniej je rozgnieść, mieszamy całe ciasto. W formę do muffinów wkładamy papilotki - im bardziej kolorowe, tym milsze będą później nasze doznania smakowo-wzrokowe. Nakładamy masę, starając się jak najmniej pochlapać wszystko wokół. Nastawiamy piekarnik na ok. 200 stopni i pieczemy babeczki około 20-30 minut.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefriti
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:47, 08 Wrz 2012    Temat postu:

Płatki owsiane, czyli banalnie proste śniadanko Smile

* płatki owsiane (np. górskie)
* bakalie (orzechy różnej maści i narodowości, rodzynki, suszone daktyle)
* suszone owoce (typu banan, morela, jabłko)
* mleko i/lub jogurt naturalny

Do miski lub głębszego talerza wysypujemy płatki owsiane. Ja biorę około 4/5 łyżek płatków. Dorzucamy posiekane orzechy (tak z garść), parę rodzynek, z 3 pochlastane daktyle i kilka rozkruszonych (lub pokrojonych) suszonych owoców. Zalewamy mlekiem lub jogurtem (albo trochę tego i tego) wedle uznania własnego Smile
Jak komuś taka micha to za mało, można wziąć pół bułki z twarożkiem.
Smacznego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zjawa
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 1003
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 62 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:01, 09 Wrz 2012    Temat postu:

Czasami moje sniadanie wygląda tak:

100g platkow owsianych , zmiksowac w blenderze, dodac nieduży banan, szklanka wody niegazowanej , można dodać kakao, wszystko zmiksować.
Smacznego !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nefriti
mlodzież_uskrzydlona



Dołączył: 15 Lut 2009
Posty: 464
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 56 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:53, 13 Sie 2013    Temat postu:

Piernikowe muffinki z fasoli

* 3 jajka
* puszka czerwonej fasoli
* 3 łyżki serka homogenizowanego
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżka ciemnego kakao
* 2-3 łyżki miodu (można użyć słodzika)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
* garść rodzynek (niekoniecznie)
* garść orzechów włoskich

Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni

Smacznego Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zjawa
Administrator



Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 1003
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 62 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:01, 15 Sie 2013    Temat postu:

Mniam, mniam Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cegielnia.fora.pl Strona Główna -> Gary nie przypalone Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin